Światowy Dzień Otyłości
Otyłość to patologiczne zwiększenie masy tkanki tłuszczowej w organizmie, które prowadzi do upośledzenia funkcji różnych narządów i w rezultacie do wzrostu ryzyka chorobowości. Zatem otyłość nie tylko wiąże się z kwestią wyglądu, ale przede wszystkim z szerokim wachlarzem konsekwencji zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, zaburzenia hormonalne, osteoporoza, nowotwory przewodu pokarmowego czy próchnica zębów. Warto zapamiętać, że otyłość to choroba, która w 2020 roku w Polsce dotyczyła 8 % kobiet i 12% mężczyzn.
Obliczając swój wskaźnika masy ciała - BMI (waga [kg]/ wzrost [m]2) można szybko sprawdzić czy nasza masa ciała jest prawidłowa. BMI > 30 kg/m2 wskakuje na otyłość. Otyłości łatwiej zapobiec, niż leczyć jej skutki! Dlatego zdrowe nawyki żywieniowe należy wprowadzać już u najmłodszych.
Dobre nawyki żywieniowe, które możesz wprowadzić już dziś:
- Dzień zacznij dzień od śniadania
- Postaraj się spożywać posiłki o stałych porach
- Unikaj posiłków typu fast-food i jedzenia w pośpiechu
- Dobrze się nawadniaj – pij co najmniej 2l płynów na dzień
- Zrezygnuj ze słodkich napojów, wybieraj wodę
- Uwzględnij porcję warzyw lub owoców w każdym posiłku
- Staraj się nie podjadać, zwłaszcza słonych i słodkich przekąsek
Jarosz M., Rychlik E. (2010). Epidemia otyłości – jaka przyszłość nas czeka? „Gastroenterologia Polska”, nr 17 (1)
Sosnowska-Bielicz E., Wrótniak J. (2013). Nawyki żywieniowe a otyłość dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, Lubelski Rocznik Pedagogiczny t. XXXII